Odborníci zkoumají spletitý systém podzemních chodeb zámku Hluboká

Na zámku Hluboká probíhá průzkum podzemního systému chodeb. Stovky let staré cesty pod povrchem země nikdo dlouho neopravoval, a tak po jejich důkladném zmapování a zpracování dokumentace bude následovat jejich rozsáhlá obnova.

Dosavadní výsledky průzkumu ukázaly, že je systém podzemních chodeb poměrně složitý. Rozkládá se ve třech úrovních, což pravděpodobně odpovídá různým etapám přestavby zámku. Chodby se nalézají pod celým zámkem a vybíhají i poměrně daleko mimo jeho vlastní půdorys. Odhadem by se jejich délka mohla pohybovat kolem dvou kilometrů.

Spletitý systém dlouho nikdo neopravoval a v chodbách se začala držet voda, která se vsakovala do sutí. Opěrné zdi začaly ujíždět, trhaly se a hrozilo jejich zřícení. "Podlaha se musela celá vybrat, vyčistit, porušené dno předláždit. Všechno děláme původním stylem,“ popsal pro Český rozhlas České Budějovice Stanislav Řehák z firmy Speleo, která se zabývá průzkumem historických podzemních systémů.

"Hlavním smyslem těchto prací je obnovit chodby tak, aby voda a vzduch pod zámkem proudily, jak mají, protože to je důležité pro jeho kondici", uvedl kastelán Martin Slaba.

Průzkum podzemních chodeb pod hlubockým zámkem bude trvat do konce roku. Potom bude následovat jejich obnova, která zabere několik let.

Reportáž o průzkumu podzemního systému si můžete poslechnout na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice